Vizita domnului Ioannis Hrisoulakis în România

În perioada 14 – 15 mai 2022 Uniunea Elenă din România a avut bucuria şi plăcerea de a-l primi pe domnul Ioannis Hrisoulakis, Secretar General în cadrul Secretariatul General al Diplomaţiei Publice şi al Diasporei Elene, aflat într-o vizită de lucru în România.

Cu acest prilej, demnitarul grec a avut mai multe întâlniri cu membrii Uniunii Elene din România.

Prima dintre acestea a fost la Palatul Parlamentului României unde a fost primit de domnul dr. Dragoș Gabriel Zisopol, președintele şi deputatul Uniunii Elene din România. S-au purtat discuții referitoare la dezvoltarea proiectelor culturale comune ale Secretariatului General al Diplomaţiei Publice şi al Diasporei Elene cu Uniunea Elenă din România și la inițierea unor noi proiecte.

Următoarea vizită a avut loc la Brăila. Domnul Ioannis Hrisoulakis, însoţit de domnul Dragoș Gabriel Zisopol, doamna Pelagia Gkountra, consul al Ambasadei Republicii Elene în România, şi domnul Adrian Mavrochefalos, președinte al Comunității Elene din Brăila, s-a deplasat la Casa Embirikos şi la sediul Filialei Brăila a Uniunii Elene din România. La întrevederea de la comunitate au participat şi domnii Athanasios Katsimpelis – director al Şcolii Gimnaziale “Skourochori” din Pyrgos Ilias şi Christos Balaskas – reprezentant al Regiunii de Vest Grecia. Cu acest prilej, domnul Ioannis Hrisoulakis a oferit pachete de cărţi Şcolii „Nikos Kazantzakis” din Brăila și elevilor comunității grecești din localitate.

După aceea, ansamblul de dansuri „Parnassos” al Filialei Elene Brăila a prezentat un scurt moment artistic. Vizita s-a încheiat la Biserica Greacă „Izvorul Tămăduirii”, unul dintre cele mai frumose monumente istorice din Brăila.

Călătoria a continuat în oraşul Galați. La Biserica Greacă „Schimbarea la Față” din Galați delegația a fost primită de doamna Rodoclia Zamfiropol, președinte al Comunității Elene Galați și vicepreședinte al Uniunii Elene din România și o parte dintre tinerii ansamblului de dansuri grecești „Olympos”. Aici au putut fi admirate adevărate comori ale artei şi culturii ortodoxe. După aceea, invitații au fost conduși la sediul Comunității Elene Galați unde au fost întâmpinați de tinerii din ansamblurile „Olympos junior” și „Olympos” care  au prezentat un program de dansuri tradiționale greceşti.

La evenimentele de la Brăila și Galați au participat numeroși membri ai comunitaților elene vizitate. Domnul Ioannis Hrisoulakis și președinții filialelor elene gazde s-au adresat invitaților.

Ambasada Republicii Elene a organizat în onoarea domnului Ioannis Hrisoulakis un dineu şi câteva întâlniri la care au participat reprezentanţi de seamă, greci şi români, din mediul cultural, economic şi social din România.

Vizitele de lucru de la Brăila și Galați ale delegației din Grecia au fost organizate de Ambasada Republicii Elene la București în colaborare cu Uniunea Elenă din România și au beneficiat de prezența unei echipe a canalului național de stat TVR.