Mesajul domnului Alkis Raftis cu prilejul Zilei Internaționale a Dansului

  • Mesaj de Ziua internațională a dansului

            Începând din 1982, în fiecare an pe 29 aprilie, milioane de dansatori și iubitori ai dansului din toată lumea sărbătoresc Ziua dansului, o inițiativă a Consiliului Internațional al Dansului (CID) – UNESCO. Iată mesajul oficial transmis cu acest prilej de prof. dr. Alkis Raftis, președintele acestui organism, ambasador al proiectului “Teachers for SwanZ”: 

            Acest mesaj este scris în timp ce rachetele lovesc clădiri rezidențiale iar oamenii luptă pe străzi. Probabil ar fi prea optimist să sperăm că pe 29 aprilie oamenii vor dansa pe străzi sărbătorind pacea. Situația le cere dansatorilor să arate solidaritate față de alți dansatori. Individualismul și “descurcă-te” singur nu mai sunt la modă.

            Mulți oameni sunt dornici să ajute dar riscă să cadă pradă înșelătoriilor. Este foarte greu să distingi între organizațiile autentice și cele false, website-uri, oameni, știri etc. Poți avea încredere numai în cei pe care îi cunoști de mulți ani, numai în cei care au o lungă istorie într-o  politică serioasă cu care ești de acord – cu siguranță nu în cei care promit să facă acum ceea ce nu au făcut niciodată înainte. Trecutul este cea mai bună garanție pentru viitor.

            CID nu va acționa ca intermediar. Pledăm pentru comunicarea directă de la persoană la persoană, pentru asistență și colaborare. De aceea propunem:

  • Deschideți Global Dance Directory. Tastați cuvinte – cheie precum: numele orașului, tipul de dans etc. Încercați diverse cuvinte – cheie.
  • Găsiți profesioniști ai dansului și sunați-i sau solicitați CID adresele lor de e-mail.
  • Spuneți-le că vă pasă, întrebați-i de ce au nevoie.
  • Trimiteți-le ce puteți.
  • Mențineți contactul, dați-le curaj să depășească greutățile, pregătiți cooperarea de după criză. 

Nu este momentul pentru efuziuni romantice despre virtuțile dansului și pentru afirmații vagi care sună frumos. Dansul, după ce a fost lovit sever de pandemie, este lovit acum de un conflict armat și de perspectiva unui război rece la scară globală. Este timpul pentru acțiune concretă și rezultate tangibile, timpul de a fi împreună pentru a merge mai departe uniți.

            Consiliul Internațional al Dansului reprezintă oficial toate formele de dans de pe continentele lumii. Mesajul de mai sus este transmis profesioniștilor dansului din aprox. 200 țări. Detalii despre ediția din acest an puteți găsi aici: www.CID-world.org,  http://danceday.cid-world.org/the-official-message/www.facebook.com/DanceDayOfficial/ Instagram #CIDDanceDay