COMUNICAT DE PRESĂ

Anul acesta, la 25 martieZiua Naţională a Republicii Elene – grecii de pretutindeni sărbătoresc 201 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1821, cea mai importantă dată din istoria modernă a Greciei, punctul de plecare al Renaşterii naționale.

În acest context, Uniunea Elenă din România organizează o serie de manifestări culturale.

Vineri, 25 martie 2021, orele 18.00, se va desfăşura în Sala „C.A. Rosetti” a Palatului Parlamentului României un Spectacol omagial la care au confirmat prezenţa înalţi demnitari ai statului român şi elen, personalităţi ale vieţii culturale, sociale şi economice româneşti şi greceşti. Evenimentul se va desfăşura sub egida Ambasadei Republicii Elene în România şi va include un concert de muzică clasică susţinut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, sub conducerea domnului Anastasios Symeonidis, solist Pantelis Stamatelos.

În data de 2 aprilie 2022 La Mânăstirea Secu, judeţul Neamţ, unul dintre locurile însemnat ale Revoluţiei greceşti, se va desfăşura ceremonia comemorării eroilor căzuţi pentru libertate şi patrie.

Filialele Uniunii Elene din România vor celebra această zi prin diverse activități culturale şi comemorative. Printre acestea, Filiala Elenă Prahova (miercuri, 23 martie 2022, ora 19.00, concert extraordinar al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti), Filiala Elenă Braşov (vineri, 25 martie, ora 18.00. spectacol la Centrul Cultural Reduta, Braşov), Filiala Elenă Iaşi (sâmbătă, 26 martie, ora 14.30, spectacol la Ateneul Naţional din Iaşi), Filiala Elenă Brăila (sâmbătă, 26 martie, Biserica greacă „Buna Vestire” din Brăila), Filiala Elenă Bucureşti (duminică, 3 aprilie, ora 17.00, spectacol la Sala Dalles), Filiala Elenă Galaţi (sâmbătă, 9 aprilie, ora 10.30, spectacol la Casa de Cultură a Sindicatelor ) Filiala Elenă Constanţa (sâmbătă, 30 aprilie, ora 17.00, spectacol la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa) etc.

Evenimentele dedicate Zilei Naţionale a Greciei au început încă de la mijlocul lunii martie. În data de 15 martie 2022, în spațiul expozițional „Papirus” al Bibliotecii Naționale a României, s-a desfăşurat sub egida Ambasadei Greciei în România vernisajul expoziţiei de grup de pictură, artă decorativă și grafică intitulată VALUL GRECESC, ediția a X-a. Expoziţia este deschisă în perioada 14 – 27 martie 2022.

Un alt eveniment organizat de Uniunea Elenă din România în parteneriat cu Ambasada Republici Elene la Bucureşti a fost comemorarea eroilor greci şi români căzuţi în luptele de la Drăgăşani din 1821. Sâmbătă, 19 martie 2022, după deschiderea oficială de la sediul Primăriei din Drăgăşani, la Monumentele Eroilor Greci şi Români a fost celebrat un Te-Deum urmat de o festivitate de depunere de coroane de flori.