Refugiaţii greci în România, 4 martie 2020, Casa Universitarilor

 Asociația Culturală „NOSTOS” în colaborare cu Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă al Universității București, vă invită la conferința domnului George Papadopol cu tema ,,Refugiații Războiului Civil din Grecia în România” (în limba greacă cu traducere în română).

    Refugiații războiului civil din Grecia, în România

    Prezentarea abordează dimensiunea socială și umanitară a dramei refugiaților greci de la finalul războiului civil din Grecia 1946-1949. Ne vom concentra în principal pe problemele, nevoile și dificultățile de integrare a refugiaților politici în societatea românească și de adaptare a acestora într-o țară necunoscută, cu o altă mentalitate, dar totuși o țară care i-a primit cu brațele deschise.
    Vor fi descrise condițiile în care aceștia au trăit în România, tipologia refugiaților, adaptarea și integrarea acestora în societatea românească, din momentul sosirii și până la reunificarea familiilor. Se va face o scurtă referință la cazul celei mai mari colonii de refugiați politici din România, Florica, de la de la înființarea coloniei și până la desființarea acesteia de către autoritățile române în anul 1953.
    Va fi analizat rolul Crucii Roșii Române și efortul extraordinar pe care l-a depus pentru ajutorarea refugiaților, așa cum acesta rezultă din arhiva organizației.
   În final, vor fi citite fragmente din interviurile realizate cu refugiați din prima și a doua generație, pentru crearea unei imagini complete asupra evenimentelor examinate, prin povestirile unor oameni simpli care au trăit evenimentele respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *